Hoe is christelijke hulpverlening in deze praktijk?


Wanneer je dat wilt, besteed ik graag aandacht aan jouw christelijke identiteit. We gaan samen op zoek naar wat je nodig hebt voor duurzame veranderingen. Ik begrijp dat niet iedereen iets met het geloof heeft. Daarom heb je de keuze: wanneer je dat wenst, wordt het geloof er actief bij betrokken. Wanneer je dat liever niet hebt, wordt dat onderwerp juist onbesproken gelaten. Ik wil niemand iets opdringen. Graag wil ik dat mijn hulpverlening iets toevoegt en geeft wat je nodig hebt. Mijn benadering is open, persoonlijk en met interesse in jouw denkwereld.

Hoe wordt het ervaren?

Hoe hebben cliënten die kozen voor christelijk hulpverlening, die hulp ervaren? Lees hieronder de reacties.

miniklaver

Marcel heb ik ervaren als iemand die goed luistert en samen met je kijkt naar waar je talenten zitten en waar je sterker in kunt worden. Hij stimuleert je om te ontwikkelen tot de mens die je al bent: zoon en dochter van de Vader.
Hij kan soms veel tips en dingen willen aanbieden als je net wat meer behoefte hebt aan afsteken naar je gevoel, maar je kunt dit goed aangeven en samen focussen wat er op het moment toe doet.
Tegelijkertijd heeft Marcel brede kennis en spiegelt en inspireert hij je om iets vanaf een andere kant te bekijken. Zo kan hij je bijvoorbeeld stilzetten bij je loyaliteiten, autonomie, godsbeeld en hoe dit invloed heeft op je handelen, denken en voelen. Ook maakt hij dwarsverbindingen, waardoor je tot nieuwe waardevolle inzichten komt.
Door zijn jarenlange ervaring in de psychiatrie weet hij goed aan te sluiten waar jij bent. Hij is een deskundige, betrouwbare en warme hulpverlener die zichtbaar blij wordt als mensen weer gaan bloeien.

miniklaver

Marcel is een fijne man om mee te praten. Hij luistert goed en daagt je uit om met een andere blik naar jezelf en je omgeving te kijken. Daarnaast geeft hij ook pastoraal advies en toelichting als dat gewenst is

miniklaver

De praktijk is goed en netjes ingericht. Ze komt huiselijk over en je voelt je al snel op je gemak. Wat voor mij heel belangrijk was, is dat het geloof centraal stond tijdens mijn behandeling. Daarnaast is Marcel een man die open en eerlijk overkomt en echt zijn best doet om te helpen. Hij is  ter zake kundig en heeft mij echt geholpen om beter met mijn situatie om te gaan. Vond het eigenlijk een beetje jammer dat we het op een gegeven moment toch af moesten ronden.

miniklaver

Wij kwamen bij Marcel terecht nadat we op internet zochten naar Christelijke relatietherapie voor 1 dag. Dit omdat we door drukke banen steeds vonden dat we geen tijd hadden voor wekelijkse sessies, maar wel graag eens met elkaar bepaalde patronen wilden doorbreken. Wij combineerden de therapie met een nachtje weg samen. Hoewel we het best heel spannend vonden (relatietherapie op zoeken is natuurlijk best een hele stap) hebben we dit dagdeel relatietherapie ervaren als enorm waardevol en verrijkend. Marcel heeft heel wat vastgeroeste patronen en gedachtes aangestipt en losgewoeld. Hij maakte ons bewust van de verschillende talen die we spreken en hoe je verleden invloed heeft op wie jij nu bent geworden. We zijn ons er van bewust dat dit een klein stapje is. In een dag repareer je geen patronen van jaren. Hij gaf ons veel inzichten waar we mee aan het werk kunnen gaan. Marcel voelde ons goed aan, en we voelden ons echt gezien en gehoord. Je zo open te kunnen voelen in een vreemde omgeving vonden we heel bijzonder. Dat Marcel ons ook vanuit ons christen zijn kon begrijpen was voor ons erg fijn. Bedankt Marcel, en we komen vast nog wel eens terug.

miniklaver

Het afgelopen jaar heb ik een jaar therapie gevolgd bij Marcel n.a.v een chronische ziekte die er mentaal enorm inhakte, omdat mijn leven totaal veranderde en ik de controle kwijt was. Het is heel bijzonder hoe ik heb geleerd hiermee om te gaan, waardoor er acceptatie kwam en ik niet wegzak in zelfmedelijden. Marcel geeft praktische handvatten, inzichten in jezelf, laat je reflecteren en doet dit op een haast intuïtieve manier , waardoor dit niet aanvoelt als ‘ik zit voor therapie bij een psycholoog’ , maar meer als een gelijkwaardig gesprek waarin we samen nadenken over de weg die we moeten gaan. Zo heb ik geleerd dat ik als kind van God en sterke vrouw, het leven aan kan. Marcel is een therapeut die ik iedereen zou aanraden, omdat hij als christen-therapeut zoveel te bieden heeft en je veel meer het gevoel geeft dat hij naast je staat ipv echt ‘de therapeut’ is die je zegt wat je moet doen.

miniklaver
In overleg met de huisarts ben ik in februari 2019 door verwezen naar Marcel. Ik vond het bijzonder fijn dat Marcel op mijn verzoek de ruimte gaf om voor elk gesprek te bidden om Gods leiding. Aanleiding voor de gesprekken waren o.a. burn-out klachten en depressie klachten. Marcel gaf ruimte en tijd om over onderwerpen te spreken en gaf inzichten. Tijd nemen voor jezelf, leren nee zeggen, vergeven, het accepteren van situaties kwamen o.a. aan de orde! De gesprekken waren zinvol en ben dankbaar voor zijn hulp.
Ik wens hem van harte Gods zegen toe voor zijn gezin en zijn praktijk.
miniklaver

We hebben allebei jouw relatiecoaching als prettig ervaren, zeker dat iemand je even uit de cirkel haalt en je op een andere manier naar de dingen laat kijken en ook echt laat werken. Het is erg fijn dat je vanuit een christelijk perspectief ook de hulp kunt geven, we hebben dit ervaren als een waardevolle aanvulling. Het klinkt niet belangrijk, dat woord aanvulling, maar je hebt volgens mij eerder vanuit christelijke perspectief de coaching gegeven dan dat je het gebruikt hebt als aanvulling. Het kwam elke keer terug, wat erg fijn was. Fijn dat je jezelf ook open stelde door af en toe eens wat te vertellen over situaties over je eigen leven. Dat geeft ook vertrouwen. Bedankt voor alles en Gods zegen voor de toekomst gewenst.Wie weet tot ziens (maar in dit geval is het misschien wel fijn dat je mensen niet altijd terug ziet. 😉). Mocht er wat zijn, dan weten we waar we naar toe kunnen.

miniklaver

Ik heb ruim 2 jaar met Marcel mogen optrekken. Een groot voorrecht! Ik kwam als een zeer onzeker persoon binnen, als een pleaser die niet aan zichzelf dacht. In onze gesprekken heeft Marcel mij mijn eigen destructieve gedachten en patronen in laten zien en bovenal in laten voelen. Dat deed hij vol enthousiasme, integer en transparant. En dat alles zonder oordeel. Een verademing. Ik heb Marcel ervaren als een ware discipel van Jezus, altijd bemoedigend, altijd gepassioneerd en  vol  liefde en warmte voor zijn naaste.  Het meest bijzondere wat ik bij hem heb geleerd is wel dat ik mezelf weer geliefd mag en kan voelen, dat ik mijzelf weer als een waardevol mens zie. Dank je wel Marcel voor deze emotionele innerlijke reis!

miniklaver

Ik heb de gesprekken ervaren als bemoedigend, warm, jij als een soort vaderfiguur voor mij, leidend naar mijn eigen ik, tips en adviezen naar de juiste therapie en behandeling die nodig was. Heerlijke herkenning, erkenning en inzichten in de boeken die je me leende. En de liefde van God die je me doorgaf en van waaruit je werkt maakte dat ik me gehoord, gezien en waardevol mag weten.

miniklaver

Dankjewel Marcel voor een plek die veilig voelde en waar we onszelf konden zijn. Je hebt ons nieuwe kanten laten van onszelf en ons huwelijk.
We bidden dat God je werk hier zegent.

miniklaver

Een aantal maanden geleden ben ik bij Marcel gekomen en kwam ik met mijn problemen uit het verleden en voelde ik me iemand die gemakkelijk over mij heen liet lopen en vermeed ik ook zaken.
Marcel bood mij vanaf het begin een luisterend oor, begreep goed waar ik mee liep en wist snel wie hij voor zich had: een praktische persoon met een tikkeltje ADHD en altijd (bijna) te laat. Marcel had er geduld mee en liet mij de mooie kanten van mezelf zien. Gaf door alle gesprekken heen praktische tips, die mij vaak aan het denken zette en waar ik na korte of langere tijd zelf wat mee ging doen.
Ik zie nu dat er daadwerkelijk dingen bij mij veranderd zijn. Marcel was hierin altijd de richtingaanwijzer en ik moet op de plaats komen die hij aangaf. Kortom: goede, mooie en fijne gesprekken die me als mens enorm geholpen hebben. Dank ook voor de zaken die je benoemde vanuit het geloof, heel waardevol.

Ik heb fijne gesprekken gehad met Marcel. Het is heel fijn dat Marcel je begeleidt aan de hand van Jezus. Veel van mijn problemen waren gerelateerd aan vroeger. Aan mijn kijk op God vanuit angst. Dat had ik meegekregen vanuit mijn opvoeding. Marcel gaat daar zorgvuldig mee om. Hij wijst op Gods Woord. En hij stuurt je aan in het loslaten van oude pijn. Voor mij was het heel fijn en verhelderend om bij Marcel een traject te volgen. Van harte aanbevolen.

Met burn-out gerelateerd klachten kwam ik bij Marcel binnen en voelde mij daarbij enorm onrustig. De rust die hij uitstraalde tijdens de intake deed mij gelijk goed.
We hebben de afgelopen periode verschillende onderwerpen besproken en Marcel heeft mij daarbij nieuwe inzichten en goede tips gegeven. Marcel heb ik ervaren als een prettige gesprekspartner die goed luistert en daarbij verbanden legt tussen de verschillende (deel)onderwerpen. Ook de vrijheid om zelf sturing te geven aan het gespreksonderwerp waardeer ik. Tegelijkertijd hield hij mij scherp door kritische vragen te stellen. Boven alles vind ik het fijn dat hij een wedergeboren christen is en dat meeneemt in de gesprekken.

We zijn begonnen met als belangrijke basis: vertrouwen. Dat begon al bij het telefoongesprek. Voor dit telefoongesprek heb ik gebeden of God iemand op mijn weg wilde plaatsen die mij kon helpen in deze situatie, omdat ik niet eerder ervaring had gehad met hulpverlening. Na een aarzelende reactie op de website van Marcel te hebben geplaatst kwam de verhoring snel, Marcel belde rond 18:00 (!). Ik voelde me gehoord door de snelle reactie, en hiermee begon de basis van vertrouwen, die uiteraard steeds sterker werd door de persoonlijke gesprekken. Ik was bij aanvang enorm moe, energieloos, afgebrand.
We zijn begonnen met herstel van energie: meer slapen, minder werken. Daarnaast het op gang brengen van de bewustwording over energiegevende en energievretende activiteiten en keuzen. Dit werd niet ingevuld door Marcel, maar Marcel stimuleerde mij zelf op zoek te gaan naar alles wat mij energie gaf, en nam. Op basis van deze uitkomsten heb ik ook besluiten durven nemen over activiteiten/hobby’s die blijkbaar meer energie kosten dan dat ze dat gaven.
De werkdruk was hoog, en de loyaliteit naar het werk was hoog. Dat werkte uitputtend. Werkdruk aangepast aan behoefte en draagkracht. Tijdens deze periode heb ik geleerd om nee te zeggen, en dit ook actief te doen. In het begin is dit een bewustwordingsproces waarbij je bij elke beslissing moet nadenken of je het juiste antwoordt. Later wordt dit vanzelf makkelijker. Ik heb geleerd grenzen te stellen, en eigen wensen meer de te ruimte geven. Ook heb ik geleerd te durven staan waarvoor ik sta in persoonlijke en werkomstandigheden.
De kracht van de trainingsessies was het zelf laten nadenken, over oorzaak en gevolg en de doelstelling van mijn leven.
Juist in deze periode waarbij ik uiteraard hulp kreeg van Marcel, heb ik Gods hulp en bijstand ervaren. Hij gaf mij de kracht om door deze periode heen te komen, en er sterker uit te komen:
‘De HEERE is mijn Herder, mij ontbreekt niets.’ Psalm 23

Een half jaar geleden kwam ik deze praktijk binnen, al na het eerste gesprek wist ik dat ik hier hier goed zat! Een gebroken en uitgeput mens toen ik binnenkwam, nu 5 maanden later ben ik mij bewust hoe ik als mens waardevol mag zijn, voor zowel God als medemens! Geleerd om naar mezelf te kijken vanuit een ander perspectief, nieuwe inzichten gekregen wetend dat dit een levenslang proces is, die ik nu vol vertrouwen bewandel. Ik ben Marcel dankbaar dat hij met mij aan de slag is gegaan, zijn kalme benadering en recht-door-zee zijn heb ik dan ook erg kunnen waarderen.

Wij hebben de gesprekken met Marcel als positief ervaren. Deze gesprekken zorgden ervoor dat wij weer met elkaar in gesprek zijn gegaan. Het heeft ons doen inzien dat tijd voor elkaar maken heel erg belangrijk is. Op wat voor wijze dan ook, samen een avondje uit, filmpje kijken op de bank of gewoon samen in gesprek zijn.
Wat wij beiden als prettig hebben ervaren in de gesprekken is de rust waarmee we met je in gesprek konden gaan. Je liet ons uitpraten en gaf ons soms ook inzicht hoe sommigen situaties werken in het brein van de man of vrouw. Dat heeft ons geleerd meer open te staan voor elkaar en soms de dingen te accepteren zoals ze zijn en niet over alles in discussie te gaan.
De reden waarom wij vanuit Rotterdam bij jou terecht zijn gekomen is omdat je vanuit een christelijke overtuiging de relatie therapie toe hebt gepast. Ook in onze relatie met God als individu en als echtpaar heeft dat voor ons een (blijvende) meerwaarde gehad. Steeds vaker spreken we daarin over de rol van God in ons leven, op ons werk en in de kerk.
Bedankt dat je ons hebt willen helpen om samen te (leren) werken aan onze toekomst waarin we maar 1 leidsman hebben. In dat vertrouwen gaan we de toekomst in en willen je bedanken voor alles wat je daarin voor ons hebt betekent.

We hebben een gezonde relatie gekregen. We gaan beter met elkaar om. Het gesprek liep bij dag één al meteen vlot. We hebben er ook dat werkelijk van God van geleerd ben er heel blij mee. Zeer professionele manier van aanpak en duidelijke manier van communiceren.  We hebben beter leren omgaan met elkaar in de relatie. Bewuster nadenken als er situaties voordoen die eerst in discussie of ruzie escaleerde. Deze hebben we leren oplossen met praten. Het resultaat is een stabielere relatie. We hebben Marcel als een rustige vakbekwame man leren kennen, die naast een luisterend oor ook met goede adviezen kwam om dingen praktisch op te lossen.

Ik heb Marcel in onze gesprekken leren kennen als een bewogen medemens, een professioneel hulpverlener en christen met een open mind. Die drie samen hebben me geholpen om in moeilijke omstandigheden moed te hebben en hoop te houden. Heel veel dank!

Ik kwam binnen bij Marcel op een moment dat ik niet goed wist wat ik mijn emoties als spanning, angst en boosheid aan moest. Door diverse veranderingen in mijn leven en doordat ik niet geleerd heb emotioneel voor mezelf te zorgen, zat ik er enigszins doorheen. Marcel heeft in onze sessies laten zien en me geleerd dat ik van waarde ben, dat ik ruimte mag hebben voor mijn emoties, dat ik vrij ben in Christus en me geleerd ook ruimte te zoeken om over zaken na te denken en niet door te rennen in het leven. Daarbij leerde ik dat de Bijbel ook sprak over genieten van hetgeen God geeft en stil te staan bij de mooie dingen in het leven en niet alleen maar door te blijven gaan. Marcel is daarbij een zeer prettige coach en mentor die met humor, waardigheid en Bijbelse kennis de sessies leidde.

De gesprekken die ik met Marcel had in christelijke context waren heel waardevol. Het kunnen praten over en begrip vinden voor je diepste overtuiging is heel bijzonder. Maar Marcel ging nog een stapje verder: in het besef van de rijkdom van de Bijbel, wil hij de Bijbel ook gebruiken en toepassen. En ik heb Marcel leren kennen als iemand die graag iets geeft en verder helpt. Tegelijkertijd wist hij waar nodig ook te corrigeren en richting te geven. Zijn adviezen hebben mij enorm geholpen. Waarvoor bij deze mijn dank.

Vanaf het eerste moment dat ik Marcel de hand schudde, voelde ik me op mijn gemak. Bij Marcel vond ik een luisterend oor, iemand die me de ruimte gaf om mijn verhaal te doen, iemand die me begreep. Hij gaf mij aan het einde van dat eerste gesprek een Psalm mee die niet sprak over een oplossing, maar die woordelijk uiting gaf aan de pijn, depressiviteit en frustratie die ik ervoer op dat moment in mijn leven. Daar had ik behoefte aan op dat moment, niet aan een instant oplossing volgens het boekje. Ik was op een reis en ontdekkingstocht naar genezing en herstel, naar mezelf, naar wie ik ben in Christus. Marcel stond naast me en ging met me mee. Ik ben hem zeer dankbaar voor wie hij is en voor wat hij voor mij mocht betekenen in één van de zwaarste periodes van mijn leven.

Ik heb de gesprekken bij Marcel als heel positief ervaren. Het fijnste vond ik dat we ook samen een band in Christus hadden: hierdoor kon ik veel meer mezelf zijn en alles tegen je zeggen. Ik ben blij dat ik na deze serie gesprekken, onder andere me echt een stuk sterker voel, mezelf positiever bekijk en mezelf meer neer durf te zetten.

Na verschillende therapieën kwam ik bij Marcel terecht. In het eerste gesprek erkende Marcel mijn probleem, waar ik zolang naar op zoek was geweest. Na het eerste gesprek schreef ik in mijn schrift: “Wat een opluchting na het gesprek! Voor het eerst zonder schuldgevoel over mijn gevoelens kunnen praten met iemand die het echt begreep.” Ik heb geleerd dat ik een waardevol mens ben en geliefd door God, ongeacht wat anderen van mij zeggen. Omdat Marcel dit elk gesprek herhaalde ben ik er ook echt in gaan geloven, want in eerste instantie dacht ik “Je kletst maar wat”. Toen de verhelderende gesprekken na ongeveer een jaar stopten dacht ik: “Dit had ik veel eerder moeten doen, want het leven is er veel leuker op geworden!”

Ik zocht hulp voor de problemen die ik niet echt meer kon handelen. Voorwaarde voor mij was dat de hulpverlener christen moest zijn. Door een gesprekje met een broeder, ben ik bij Marcel terecht gekomen. Er was absoluut een klik met hem, niet onbelangrijk. Marcel kan heel goed luisteren en observeren. Hij weet de kern van de dingen/problemen ‘zichtbaar’ te maken. Draait niet om de waarheid heen. Laat zien dat hij ook een mens is. Heb veel van Marcel geleerd. Dingen die ik nog regelmatig toepas. Indien nodig zou ik weer naar Marcel gaan.

Vanaf de eerste keer dat ik langskwam nam Marcel me serieus. Ik had op dat moment een angststoornis en was heel erg bang. Marcel bad met mij en dat was zó belangrijk en zo veilig. Hij bracht me bij God. Hij leerde me wat er in de Bijbel stond, hij liet me zien wie ik mag zijn, dat ik mag zijn wie ik ben. En dat God me neemt zoals ik ben. Hij probeerde me bij te brengen hoe God me ziet en wie ik mag zijn in Christus. Dat ik me mag gedragen als Zijn Kind en in Zijn autoriteit mag staan. Door regelmatig contact en door elke week het geleerde toe te passen, ben ik enorm veranderd ten goede en volkomen bevrijd van mijn angststoornis. Ben er zelfs veel sterker uitgekomen dan ooit!

Toen ik te horen kreeg dat ik prostaatkanker had, stortte mijn wereld in. Door een lange drukke tijd die achter me lag, kon ik dit niet goed verwerken en werd ik depressief. Al tijdens het eerste gesprek met Marcel merkte ik dat er een klik was. Marcel begreep me en heeft met me gebeden. Samen zijn we door het proces van de ziekte en operatie heen gekropen. Steeds wees Marcel mij erop dat God bij ons is, ook tijdens de operatie waar ik heel erg tegenop zag. Ik kon dat erg slecht vasthouden en voelde me erg ongelovig. Maar tijdens de operatie was het wel zo: God gaf rust en overgave. Hij droeg mij door de operatie en zegende de operatie. Ik kijk terug op meerdere goede en fundamentele gesprekken met Marcel. Hij leerde me op een andere wijze naar de zaken te kijken en gaf soms verrassende adviezen.

Ik ben me er veel meer van bewust dat ook ik ‘gewoon’ mezelf mag zijn. De ‘kramp’ is er af omdat ik nu weet dat ik me niet anders/mooier voor hoef te doen dan ik ben. Ik heb geleerd en ontdekt dat ik net zo goed aan mezelf mag denken, als aan een ander zonder natuurlijk egoïstisch te worden, maar vanuit het Bijbelse gegeven: Heb je naaste lief áls jezelf. Ook durf ik weer meer stappen te nemen in mijn leven, zonder dat ik van te voren precies weet hoe het zal lopen. Marcels warme betrokkenheid heb ik als heel bijzonder ervaren. Dát doet zo goed. Marcel was gewoon jezelf. Dat gaf mij een gevoel van veiligheid en vertrouwen, waardoor ik ook mezelf durfde zijn. Het was voor mij een grote meerwaarde dat Marcel een christentherapeut is. Dit bracht hij  tijdens onze gesprekken, op een zeer natuurlijke manier tot uiting.

De betekenis van de gesprekken met Marcel was voor mij persoonlijk een aanzet, opstap om naar mezelf te kijken, naar mijn relatie met God, naar mijn relatie met mijn vrouw en kinderen. Er is iets in gang gezet, wat precies weet ik niet, wat heeft geleid tot een weg van herstel en groei naar volwassenheid als man, vader en kind van God. Marcel heb ik ervaren als vriendelijk en open. Hij schiep een omgeving van vertrouwen, warmte en geborgenheid waarin ik zelf kon delen.

Gesprekken van ons gezin met Marcel hebben we als relaxed ervaren. Marcel stelt je op je gemak, is niet gehaast en forceert niets. Hij was er helemaal voor ons, we hebben oprechte zorg en aandacht voor onze problemen van hem ervaren. Marcel verleent hulp op een rustige, evenwichtige en geduldige manier. De focus ligt op het onderkennen van en werken aan het probleem, niet op het aanwijzen van een schuldige. Marcel gelooft, net als wijzelf, in Jezus Christus; het samen kunnen bidden schiep een bijzondere band waar zegen op rustte; de problemen zijn opgelost!

Tijdens de therapie leerde ik ontdekken wat ik echt wil, dat ik daar gevolg aan mag geven, dat mag zeggen, ernaar mag handelen. Ik leerde daarin duidelijk te zijn voor mezelf. Door primair te reageren, kan ik duidelijk zijn naar anderen. En zo kom ik steviger in mijn schoenen te staan. Ik leerde leven uit genade, wat een extra perspectief en basis is. En dat dat laatste benoemd wordt, is een belangrijke meerwaarde voor een therapie bij een christenhulpverlener. Terwijl nadruk lag op psychologische hulpverlening, werd het pastorale aspect niet vergeten. Ik denk met dankbaarheid terug aan wat Marcel voor me heeft betekend.