Wat zijn de ervaringen van cliënten over de geboden hulp…

Na afloop van de behandeling ben ik. benieuwd hoe je het behandelingstraject en de sfeer in de gesprekken hebt ervaren.  Daarom vraag ik naar jouw tevredenheid. Ben je tevreden? Heeft de behandeling geholpen? Lees hier hoe gelovige cliënten terugblikken naar mijn stijl als christenhulpverlener.

miniklaverEen aantal maanden geleden ben ik bij Marcel gekomen en kwam ik met mijn problemen uit het verleden en voelde ik me iemand die gemakkelijk over mij hen liet lopen en vermeed ik ook zaken.
Marcel bod mij vanaf het begin een luisterend oor, begreep goed waar ik mee liep en wist snel wie hij voor zich had. Een praktische persoon met een tikkeltje ADHD en altijd (bijna) te laat. Marcel had er geduld mee en liet mij de mooie kanten van mezelf zien. Gaf door alle gesprekken heen praktische tips, die mij vaak aan het denken zette en waar ik na korte of langere tijd zelf wat mee ging doen.
Ik zie nu dat er daadwerkelijk dingen bij mij veranderd zijn. Marcel was hierin altijd de richtingaanwijzer en ik moet op de plaats komen die hij aangaf. Kortom: goede, mooie en fijne gesprekken die me als mens enorm geholpen hebben. Dank ook voor de zaken die je benoemde vanuit het geloof, heel waardevol.

miniklaverEen jaar geleden kwam ik binnen als een persoon met een grote muur om zich heen. Ik leidde een dubbelleven en had zeer veel andere problemen. Nooit had ik het aangedurfd om hulp te vragen. Toen ik bij Marcel kwam, heeft hij zonder enig oordeel, mij geholpen om steen voor steen de muur af te breken, net zo lang en rustig tot dat ik mijzelf en iedereen weer recht in de ogen aan kon kijken. Nu kan ik weer leven in eerlijkheid en waardigheid. Ik ben dankbaar voor deze goede hulp!!

miniklaverWanneer terugblik op de behandeling, kan ik zeggen dat ik hele fijne gesprekken heb gehad met Marcel. Hij heeft een goed luisterend oor voor mij gehad en we hebben veel onderwerpen besproken waar knelpunten lagen. Ik heb fijne tips en adviezen meegekregen waar ik in de praktijk wat mee kan. Ik voel me stukken beter hierdoor. Heel erg bedankt!

miniklaverIk kwam binnen als een heel verdrietig en gebroken persoon zonder een positief zicht op de toekomst. De vele open en vertrouwelijke gesprekken hebben mij geholpen om uit die put te komen. Er werd geluisterd, getroost en advies gegeven. Ook werd mijn neus wel eens op de feiten gedrukt, dit vond ik op het moment niet fijn, maar nu ben ik blij dat het gebeurd is.
Als ik kijk naar hoe ik binnenkwam en hoe het nu is, is er een enorm verschil. Ik kan weer genieten en zien dat er meer dan genoeg positiviteit is als je hiervoor open staat en durft.

miniklaverToen ik voor het eerst bij Praktijk Van Waarde kwam had ik burn-out-klachten. Ik vond het moeilijk om met veel prikkels om te gaan en had mijn emoties niet altijd onder controle. Ik heb gedurende de gesprekken handvatten gekregen om met mijn klachten om te gaan. Aan het eind van de behandeling, na zeven maanden, kan ik trots zeggen dat ik weer een gelukkig mens ben. Ik heb geleerd om met prikkels om te gaan en mijn grenzen aan te geven.

miniklaverIk vond het prettig dat Marcel mij als mens zag en niet als ‘probleem’. Marcel probeert tijdens de gesprekken dit centraal te houden en probeerde mij na te laten denken waar bepaalde gedachten vandaan komen. Dit zorgt ervoor dat puzzelstukjes op zijn plek vallen en er een soort verklaring kan zijn voor bepaald gedrag. Marcel was open, durfde confronterende vragen te stellen. Wat ik vooral heb geleerd is dat betrouwbaarheid ook te maken heeft met eerlijk zijn naar jezelf. Marcel confronteerde mij een keer dat het niet helemaal betrouwbaar is als ik ja zeg, maar diep van binnen liever nee zeg. Dit heeft mij wel na laten denken en zorgt ervoor dat ik nu sneller op een andere manier handel dan voorheen, ik vind het namelijk belangrijk om betrouwbaar te zijn.

miniklaverTijdens een burn-out heb ik bij Marcel een veilige plek gevonden om te praten en te leren luisteren (naar mezelf!) Marcel verstaat de kunst om tijdens een gesprek aan te sluiten bij de emotie van het moment, daar geduldig bij stil te staan maar er vervolgens ook iets mee te leren doen. In plaats van alles weg te stoppen en weer door te hollen, wat ik gewend was, heeft hij mij geleerd te zoeken naar onderliggende patronen. Het heeft mij geholpen om zelfverzekerder, begrensder en met plezier de draad van werk en leven weer op te pakken. Marcel,bedankt!

miniklaverToen ik bij Marcel kwam was ik erg depressief en wist ik dat er snel iets moest veranderen. Ik wist alleen niet hoe, want ik wist niet beter dan op deze manier te leven. Ik kon niet omgaan met emoties van zowel mezelf als die van een ander. Vloog altijd in de aanval/verdediging. Ik was dus sceptisch toen ik bij Marcel kwam. Maar hij heeft me laten inzien dat ik alles op een andere manier kon aanpakken. Door de logica die ik zag in zijn advies en hulp, gaf het mij ook de zekerheid om het toe te passen. Nu heb ik de rust die ik al die tijd nodig had, en weet ik beter hoe ik bepaalde situaties moet aanpakken.

miniklaverDe behandelingen waren goed. Ik kon mijn verhaal kwijt er werd naar mij geluisterd. (Dat heb ik wel eens anders ervaren.) Ook werd ik goed geholpen en werden er allerlei handvatten aangereikt en kon ik hier mee verder.

miniklaverMarcel is iemand die oprecht is en vanuit zijn mens-zijn probeert om een ander bij te staan. Hij neemt van nature een rol in van leider en doet dit op een zekere maar bescheiden manier. Hij geeft niet het gevoel dat hij boven je staat, maar eerder dat hij naast je staat. Hij durft zeker te zijn in zijn eigen kwetsbaarheid. Hij durft te onderzoeken en tegelijkertijd vast te houden aan de dingen die hij belangrijk vindt. Aangezien ik bij Marcel kwam voor angsten, identiteitsvragen en depressie en ik erg analytisch ben ingesteld, was het fijn om zo met Marcel te kunnen praten. Het gaf mij de ruimte om te twijfelen, maar ook om geïnspireerd te raken. Hierdoor kon ik langzamerhand opkrabbelen. Ik kon bepaalde vragen beantwoorden en bepaalde vragen accepteren als onbeantwoord. Bepaalde kwetsbaarheden heb ik geleerd aan te pakken door goed te kijken naar mijn behoeften en bepaalde kwetsbaarheden heb ik geleerd te omarmen (ook al is dit niet altijd makkelijk). Het was fijn om te sparren van hulpverlener tot hulpverlener, maar vooral van mens tot mens.

miniklaverToen ik een jaar geleden binnenkwam was ik iemand geworden die ik zelf niet herkende. Ik durfde nauwelijks te dromen of te rekenen op een mooie toekomst. Bij Marcel vond ik een luisterend oor, en iemand die me inzage gaf in mijn gedragspatronen. Marcel heeft mij geholpen mijn angsten en irrationele gedachten te identificeren. Nu realiseer ik me dat ik gezien mag worden, en veel mooie dingen kan bereiken door trouw te blijven aan mezelf. Nu, een jaar later ben ik weer enthousiast over mijn toekomst. Ik zit inmiddels weer op school en hoop nog verder te gaan studeren. Ook sta ik veel sterker in mijn schoenen, en kan niet wachten op wat er nog gaat komen.

miniklaverOver hulpverlenerschap in relatietherapie: Aandachtig, liefdevol, teruggrijpend op het goede, op de verbinding. Zoekend naar samen, met respect voor verschillen. En daarin heb je mijns inziens ook een stuk kwetsbaarheid getoond, mededogen. Verbinding is op gevoelsniveau. Dat is wat samenbindt en dat heb je voor ons keer op keer bevestigd of het licht op geschenen. Het was fijn om licht te krijgen van jouw zaklamp. Als derde persoon op onze eigen weg.

miniklaverMijn ervaringen bij de Praktijk Van Waarde: Als ik terugdenk aan de gesprekken met Marcel, aan de contacten die wij hadden en als ik dit in een woord wil weergeven, dan is dat natuurlijk. Alles ging heel gewoon, bijna als vanzelf. En toch moest er wel gewerkt worden, werden er punten benoemd en doelen gesteld. Confronterend en rustgevend tegelijk. In de spiegel kijken en begrip vinden voor wat je ziet. Niet angstaanjagend, maar overwinnend. Was dit gemakkelijk? Nee, maar wel realistisch. De eerste keer zei Marcel dat een sessie voldoende moest zijn, helaas, dit was niet zo. Dus gingen we verder in kleine stapjes, 4 of 5 sessies, en toen op mijn verzoek, alleen verder. Heel mooi, heel Waardevol! Dank je wel.

miniklaverIk kwam een jaar geleden bij Marcel terecht op aanraden van een wederzijdse kennis. Via de huisarts had ik een verwijzing gekregen. Het voordeel is dat de gesprekken bij Marcel vergoed worden door de verzekering door een speciale constructie met 1nP. En dat er geen wachtlijst is.
Op dat moment droeg ik een aantal problemen met me mee, die afstammen uit mijn jeugd en vooral te maken hebben met hechting en ‘er mogen zijn’. Dit had invloed op mij in relatie tot mijn omgeving: mijn familie, werk en mijn vrouw.
Door de gesprekken ben ik meer gaan ontdekken dat ik zelf iemand ben. Ik ben gaan ontdekken dat ik een mening heb en dat die er toe doet. Hierdoor werd ik een stabieler persoon.
Ik kreeg grip op de omgeving en problemen terwijl die daarvoor vooral hun grip op mij hadden.
Omdat veel problemen vooral voorkwamen in de relatie met mijn vrouw, heeft Marcel ook haar betrokken bij de gesprekken.
Ik heb Marcel ervaren als een rustig en prettig persoon die aandacht had voor mij en vooral goed in staat is om bij mij aan te sluiten en van daaruit samen te werken aan de problemen.

miniklaverOver hulpverlenerschap in relatietherapie: Goed luisteren. De kern steeds samenvatten. Vertaler/tolk. Je hebt ons geholpen onze aandacht te richten op de liefde en ieders emotionele behoeften. Niet analyseren, maar er willen zijn voor de ander. Je onderliggende houding: “Elk mens is mooi en geliefd” was heel prettig. Een goede basis.

miniklaverIk heb de gesprekken met Marcel als zeer prettig ervaren, 2 jaar lang. Hoe ik hier binnenkwam en hoe ik wegga: wat een verschil! Marcel heeft mij leren inzien dat niets moet, dat ik een waardevol mens ben. Niemand is perfect en dit hoeft ook niet. Al die ‘kleine dingen’ die ik hier geleerd heb, maken dat mijn ‘mindere’ periodes korter zijn en ik mijzelf sneller positief krijg. Nogmaals bedankt voor alles Marcel!

miniklaverToen ik bij Marcel in de praktijk kwam, zat ik dicht tegen een burn-out aan en was ik best depressief. Ik kon niet goed meer functioneren op mn werk en gezin. Ik liep mezelf voorbij en zocht naar bevestiging bij mensen en in wat ik deed. Ik had last van woedeaanvallen en was angstig en onzeker, ook door mijn overgewicht voelde ik me niet lekker.
Mede door de gesprekken ben ik gaan zien dat ik er mag zijn bij God en mensen, dat Ik daar niet het vuur voor uit mijn benen hoef te lopen. Ik leer ontspannender in het leven te staan, nee te zeggen of op eerdere beloftes terug te komen. Ik leer nog steeds en moet mn grenzen goed bewaken, maar ik zit veel lekkerder in mn vel.

miniklaverMarcel, Ik ben blij en dankbaar voor de behandeling/begeleiding die ik bij u had afgelopen jaar. Hartelijk dank voor het meeleven, luisteren, gebed en kracht om vooruit te helpen (want ik zat vast in mijn denken). Het was echt fijn dat u er altijd was voor vragen/mijn eigen verhaal, ook via de mail. Dat leerde mij verbinden, positief vertrouwen. Ik heb geleerd te geloven, te durven en opnieuw te willen. Ik heb geoefend om meer vrijheid te ervaren, nieuwe positie in te nemen van vergeving en goed contact. Ik kan nu verder mijn leven oppakken, inrichten en talenten gebruiken.

miniklaverDe gesprekken bij Marcel heb ik als waardevol ervaren. De rustige uitstraling van Marcel zorgt ervoor dat je je verhaal kunt doen. Hij biedt een luisterend oor en vanuit zijn expertise wees hij bij mij patronen aan. Hierdoor heb ik geleerd hoe ik reageer op andere mensen, wat dit met mijn denken doet en hoe ik tot anders handelen kan komen. In de dagelijkse praktijk denk ik daar nu nog regelmatig aan terug en helpt het mij tot het juiste handelen te komen.

miniklaverDe gesprekken met Marcel heb ik als zeer prettig ervaren. In ons eerste gesprek gaf Marcel mij gelijk het gevoel dat ik gehoord en begrepen werd, zonder een oordeel. Zijn rustige uitstraling en luisterend oor voelde voor mij gelijk vertrouwd aan. Voor aanvang van het gesprek was ik min of meer mezelf kwijt en wist niet meer goed welke kant ik op moest. Marcel heeft mede door zijn expertise in laten zien hoe ik bepaalde zaken kon aanpakken. Hij zag mijn situatie helder in en kon mij daar op een professionele manier in begeleiden/sturen. Het belangrijkste is dat het na de gesprekken weer goed ging met mijzelf. Ik heb er veel uit kunnen halen maar ook van geleerd. Via deze weg wil ik Marcel nogmaals bedanken voor zijn hulp.

miniklaverToen ik bij Marcel kwam was er veel in mijn leven gebeurd en was ik vaak niet meer mezelf. Bij Marcel heb ik geleerd dat ik ik ben. Ik voel me nu sterker, zekerder, rustiger en ben gewoon ik. Marcel kwam op mij over als een rustige serieuze man en zeker niet veroordelend, zeker nadat ik in een situatie zat die niet de schoonheidsprijs verdient. Ook heb ik geleerd dat ik niet alles hoeft te weten en dus gerust kan zeggen “Wat bedoel je? ” Dit waarderen mensen om me heen. Marcel toonde begrip en heeft mij dmv gesprekken geleerd anders met dingen om te gaan. Ook op mijn werk viel mensen het op. Zelfs een collega waar ik niet zo een band mee had, gaf me het compliment dat ik niet -nadat ze me op iets wees- direct in aanval ging, maar juist rustig luisterde. Marcel, nogmaals bedankt zonder jou had ik niet bereikt.

miniklaverAllereerst wil ik je bedanken voor de aandacht die je mij gegeven hebt. De ruimte om te praten en dingen te vertellen zonder een emotionele reactie terug te krijgen en te verwachten. Dat alleen al heeft me geholpen om de punten die je meegaf te overdenken en er in de praktijk ruimte voor te maken. Alles wat je gezegd hebt blijft op de een of andere manier resoneren en kleven in mijn hoofd. Als het nodig is pak ik het op en doe ik er m’n voordeel mee.
Dit zegt volgens mij eigenlijk alles over jouw manier van benadering en de hulp die je mij gegeven hebt. Je gaf me rust in mijn hoofd en dat was het belangrijkste voor mij. Hartelijke dank.

miniklaverIk heb onze gesprekken als prettig en leerzaam ervaren.
Al ben ik niet heel veel geweest het heeft mij van mijn klachten afgeholpen. Dat was precies de bedoeling.

miniklaverHet heeft me goed gedaan om hulp te zoeken. Marcel heeft me goed geholpen. De gesprekken hebben me inzicht gegeven in mezelf en ik kan beter omgaan met problemen. Dat had ik niet gedacht in vier sessies!
Marcel heb ik ervaren als een rustige man die oor had voor mijn problemen en goed kon luisteren. Hij heeft me daar goed advies in gegeven waar ik wat mee kon.

miniklaverJouw rustige en ontspannen houding schiep vertrouwen en ruimte om te praten en je gaf me de inzichten waarom ik de dingen deed zoals ik ze deed. Maar vooral gaf je me handreikingen om deze patronen te doorbreken. En die handreikingen zijn nu een dagelijks onderdeel in mijn leven. Ik kan je oprecht zeggen dat het heel goed met me gaat. Ik heb me nog nooit zo vrij en ontspannen gevoeld als nu. Ik weet hoe ik moet handelen en dat pas ik ook toe. Het klopt nu gewoon. Ik ben heel gelukkig!

miniklaverDe gesprekken die we hadden hebben mij zo goed gedaan. Ik heb mezelf door de gesprekken leren te waarderen. En ben daardoor een heel ander mens geworden in de positieve zin. Ik wil je heel erg bedanken voor de gesprekken die we hebben gevoerd.

miniklaverDe behandeling heeft me een beter zelfbeeld opgeleverd. Ik durf nu voor mijzelf op te komen en ben daardoor duidelijker geworden in wat ik wel en wat ik niet wil. Ik ben ook minder bevooroordeeld geworden. De gesprekken waren erg fijn, ook wel confronterend, maar wel goed besproken en uitgesproken.

miniklaverDe behandeling heeft me rust en stabiliteit gebracht. Ik kan nu de situaties anders interpreteren en daardoor beter relativeren wat er echt gebeurt. Ik heb de oorzaak van bepaalde gebeurtenissen in mijn gezin kunnen herleiden. Dit heb ik nu geaccepteerd waardoor rust is ontstaan.
De gesprekken heb ik als zeer ongedwongen ervaren. Ik keek er altijd naar uit. Vooral het feit dat wij als echtpaar deze gesprekken samen deden was verdiepend, leerzaam en goed voor onze relatie. We kunnen er thuis nu ook makkelijker over doorpraten.

miniklaverDe gesprekken gaven mij rust. Had het idee dat ik weer vooruit kon, dat ik uit ‘t cirkeltje van “ik wil er graag uit maar ik weet niet hoe” ging komen. Ik voelde me gelijk op mijn gemak, er was een ontspannen sfeer (ondanks alle serieuze gesprekstof). Ook vond ik het fijn dat je voorbeelden uit je leven aanhaalde waarin je iets had ontdekt of geleerd. Dit maakte voor mij dat ik minder het gevoel had dat ik een sneu cliëntachtig iemand was die steeds maar over zichzelf zat te praten :P En vaak waren het gewoon ook goede voorbeelden waar ik iets aan had. En als ik je mag typeren: een gemotiveerde blijhoofd die geknipt is voor zijn werk ;)

miniklaverDe behandeling heeft me inzicht opgeleverd in hoe ik denk en wie ik ben. Dat helpt me in het dagelijks leven. Onderdeel van de behandeling was het opschrijven van de gespreksonderwerpen en wat daarover gezegd is. Dat is in de praktijk zeer behulpzaam en prettig om op terug te kunnen vallen, wat de effectiviteit van de behandeling vergroot. Ik heb de bejegening ervaren als professioneel en persoonlijk. De gesprekken zijn goed afgestemd op mijn vragen. Voldoen aan hoe ik de gesprekken graag zie: niet alleen zelf praten, maar ook van de behandelaar horen hoe ik zaken kan aanpakken.

miniklaverIk ben echt blij dat ik de stap destijds heb gezet om alles met een onafhankelijke deskundige te bespreken. Het heeft me meer inzicht in de situatie en mezelf gegeven. Soms kan je het even niet helemaal alleen en dan is het fijn als iemand je daarbij kan helpen.

miniklaverDe gesprekken met Marcel heb ik als prettig en ongedwongen ervaren. Soms waren ze ook wel eens confronterend, maar gelukkig was er de ruimte om hier dan open over te kunnen praten. Door de gesprekken heb ik steeds meer kunnen ervaren dat ik van waarde ben en werd ik uitgedaagd om stappen te zetten. Hierdoor heb ik uiteindelijk een grote stap gezet om op mezelf te gaan wonen en hiervoor wil ik je nogmaals bedanken.

miniklaverDe gesprekken met Marcel getuigen precies van dat waar de praktijk voor staat: iedereen is van waarde.
Dat heb ik aan het verloop van de gesprekken gemerkt.

miniklaverIk heb geleerd om eerst meer afstand te nemen voordat ik reageer op dingen. ik reageer daardoor minder explosief en ook mijn toonzetting van spreken is positief veranderd. Ik heb meer zelfwaardering en stel nu mijn grenzen. Ik laat de verantwoordelijkheden nu waar ze horen en krijg meer complimenten.
De gesprekken waren wederkerig en dat was fijn, voordat de nuchtere kijk op dingen. Ik heb ontdekt dat er een andere manier van kijken is. De manier van omgaan vind ik prettig. Je houding zou ik willen omschrijven als professioneel toegankelijk.

miniklaverIk heb de gesprekken als heel fijn ervaren, voel me zelfverzekerd. Ik kom veel meer voor mezelf op en kan nu meer dingen loslaten. Mensen om mij heen vinden mij veranderd en daar ben ik heel blij mee.
Marcel, ik vind je als hulpverlener spontaan, een heel goede luisteraar en iemand die goed kan uitleggen. Ondanks dat ik mezelf heel vaak dom vond, stelde jij me gerust en zei dat niks dom was.

miniklaverDe gesprekken hebben mij stukje bij beetje geleerd eens anders tegen het leven aan te kijken. Durven voor je eigen mening uit te komen, maar wel met respect voor de ander. Aanpakken en niet zieltogend toe gaan zitten kijken. Negatief nou eens omdraaien naar positief. Je kunt zeggen mijn glas is AL half leeg, maar je kunt ook zeggen mijn glas is NOG halfvol. En ook heb je mij geleerd eens te luisteren naar een ander en over wat die zegt ook eens na te denken. Stop gevoelens niet weg maar deel ze met een ander, ook dat kan veel voldoening schenken. Want jou aanpak en de rust van de gesprekken hebben ons gebracht tot waar wij nu staan, en wel steviger in het leven, luisterend naar elkaar, tijd maken voor gesprek, en bovenal af en toe nog eens mail contact met je begeleiden. Als begeleider had ik mij geen betere kunnen wensen.

miniklaverIk kijk positief terug op onze gesprekken. Mede dankzij deze gesprekken kan ik nu destructieve patronen in mijn gedrag en denken beter herkennen. Doordat ik nu beter begrijp hoe negatieve gedachten ontstaan, heb ik er meer grip op en voel ik me evenwichtiger en vrijer. Ik heb er nog bijna dagelijks baat bij!
Ik heb je ervaren als een professioneel, prettig en integer persoon, met oog voor zowel de grote lijn, structuur als gevoelens.