HSP-zijn


Tussen de 15-20 procent van de mensen is in meer of mindere mate hoogsensitief. Een Hoog Sensitief Persoon (HSP) is zich meer dan gemiddeld bewust van de situatie om zich heen en van wat er van binnen gebeurt. Zo komt er continu extra veel informatie binnenkomt. Die informatie wordt bovendien snel en grondig verwerkt. Onder gunstige omstandigheden heeft dat veel voordelen, maar het leidt logischerwijs ook sneller tot overbelasting. Iemand met HSP is ook dus ook te omschrijven als overgevoelig voor ‘prikkels’. Herken jij je in een aantal van de volgende kernmerken? Dan ben je wellicht hoogsensitief.

Enkele HSP kenmerken

– Je hebt de neiging situaties te veel onnodig te overdenken.
– Je bent je bewust van je eigen emoties en stemming en kan die van anderen ook goed inschatten.
– Je houdt niet van te veel zintuiglijke prikkels, zoals veel geluiden, drukke beelden, sterke geuren of onverwachte aanrakingen. 
– Je schrikt snel, bijvoorbeeld van plotselinge, harde knallen of schrikmomenten in films.
– Je kan situaties goed inschatten en merkt gevaar sneller op dan anderen.
– Je kunt je goed in de situatie of emoties van een ander verplaatsen en toont empathie.
– Je kunt opgaan in een mooi boek, een film, muziek of kunst en bent hier vaak diep door geraakt.
– Je bent je altijd erg bewust van de sfeer in een ruimte en dit beïnvloedt je eigen stemming en humeur.
– Je bent gevoelig voor pijn of honger en reageert sterk op alcohol of cafeïne.

HSP in de praktijk van alledag

HSP hebben bijzondere kwaliteiten door hun sterke bewustzijn en inlevingsvermogen. Ze zijn goed in informatie verwerken, nuance aanbrengen en situaties inschatten. Ook hebben ze oog voor detail, kunnen ze goed focussen en hebben ze veel menselijk inzicht.

Vaak voelt de HSP zo wat de omgeving voelt, dat de HSP geneigd is zich aan de verwachtingen / normen van hun omgeving aan te passen. Dat zorgt er voor overprikkeling. Dan trekken velen zich graag op momenten terug. Ze hebben teveel prikkels te verwerken.

Omgaan met HSP

Die continue overprikkeling kan ernstige psychische gevolgen hebben. Als je vaak over je grenzen gaat, ervaar je in eerste instantie stress, vermoeidheid en humeurigheid. Wanneer dit te lang duurt, dan kan dit omslaan in angst- en paniekstoornissen, overspannenheid, burn-out en soms zelfs in een depressie.
In de therapie ga je hooggevoeligheid als kwaliteit zien en behandelen in plaats van een ziekte of gebrek.

Kosten


Voor tarieven, klik hier.